ΑΡΘΡΑ

Βαμβακοσατέν

Το βαμβακοσατέν κατέχει μια ιδιάζουσα θέση στο χώρο της εσωτερικής διακόσμησης και εν γένει στην τεχνοτροπία και την αισθητική μας. Έχει ταυτιστεί με ένα αίσθημα πολυτέλειας και φινέτσας, λόγω της αδιαμφησβήτητα υψηλής του ποιότητας. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει συχνά μια σύγχυση σχετικά με την ετοιμολογία του όρου, που οδηγεί σε παρανοήσεις.

Τι είναι το βαμβακοσατέν;

Για να μιλήσουμε για το βαμβακοσατέν, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσουμε τι είναι το σατέν. Σε αντίθεση με την αντίληψη που επικρατεί, το σατέν δεν είναι ύφασμα άλλα τρόπος ύφανσης. Το βαμβακοσατέν ύφασμα, ουσιαστικά είναι βαμβάκι, υφασμένο με την τεχνική του σατέν. Χαρακτηριστικά της επεξεργασίας σατέν είναι η γυαλάδα που προσδίδει στο ύφασμα, η εξαιρετικά απαλή υφή και ο υψηλός αριθμός κλωστών.

Δεν είναι όλες οι ποιότητες βαμβακιού κατάλληλες για αυτήν την μέθοδο. Χρησιμοποιείται μόνο το καλύτερο κομμάτι του βαμβακιού, δηλαδή ο ανθός, απαλλαγμένος από το μίσχο και τα φύλλα του. Πριν τη σατέν επεξεργασία, περνάει απ’ τη διαδικασία της μερσερίωσης, μια μέθοδο προεπεξεργασίας για την αύξηση της φωτεινότητας, της αντοχής και της βαφής των ινών, που καθιστά το ύφασμα πιο ανθεκτικό στο ξεθώριασμα και την αλλοίωση του χρώματός του.

Γιατί βαμβακοσατέν;

Το τελικό αποτέλεσμα ξεχωρίζει από μια απλή βαμβακερή σύνθεση ή άλλους τρόπους ύφανσης, χάρη στα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Απαλό και λείο, σε μαγνητίζει από τη πρώτη στιγμή που θα το αγγίξεις και είναι ένα από τα πιο ευχάριστα, στην αφή, υφάσματα που υπάρχουν.  Αποτελεί ιδανική επιλογή για όλο το χρόνο, λόγω της ιδιαίτερης προσαρμοστικότητάς του με το περιβάλλον, που το καθιστά είναι πιο δροσερό τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ δεν κρατάει το κρύο τους χειμερινούς!

Ένας καλός δείκτης για την ποιότητα του υφάσματος είναι η πυκνότητά του, με το βαμβακοσατέν να έχει πάνω από 200 κλωστές ανά τ.μ., που το καθιστά αρκετά πυκνότερο από το απλό βαμβακερό ύφασμα. Ο υψηλός αριθμός κλωστών ευθύνεται και για την ευκολία στη φροντίδα, καθώς αποτελεί βαρύ ύφασμα και ένα καλό άπλωμα μετά το πλύσιμο αρκεί, με το σιδέρωμα να είναι από ελάχιστα έως καθόλου απαραίτητο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *